Tina Andersson 1b
Tina Andersson

THE ANGEL komposition av Tina Andersson (Göteborg) för a cappella
kör är ett av de vinnande bidragen i Abbey Road Studios musiktävling!

Om tävlingen
I början av 2011 så lanserade Abbey Road Studios en tävling för osignade och ej upptäckta kompositörer i alla genrer, för att fira sitt 80 års jubileum.
The Anthem Competition var öppen för musiker i alla åldrar, i alla genrer och med olika bakgrund.
Det skickades in 918 bidrag från hela världen och efter veckor av juryarbete så utsågs 8 vinnare,
4 klassiska och 4 pop/rock.
Juryn bestod av Eric Whitacre, Harry Christophers, Rob Mathes and George Fenton.

Det unika priset för vinnarna bestod i att få sin komposition inspelad i Abbey Road Studios berömda Studio One. Detta är samma studio som Sir Edward Elgar en gång spelade in sin berömda Land of Hope And Glory för 80år sedan, vilket också var starten på studion. Studion är mycket känd för sina otaliga klassiska inspelningar samt även inspelningarna av all filmmusik till t ex Star Wars och Harry Potterfilmerna.

Inspelningarna gjordes med den bästa utrustning som Abbey Road Studios hade att erbjuda och vinnarna fick arbeta tillsammans med den världskände tonsättaren Eric Whitacre, som dirigerade London Symphony Orchestra och Eric Whitacre Singers.

Om Tina
Tina arbetar dels i musikbiblioteket på GöteborgsOperan samt frilansar som arrangör och notskrivare. Tina har arbetat med Sibelius 4,5,6 och arbetar nu i Sibelius 7.

Efter studier på Musikhögskolan i Göteborg så har Tina arbetat som professionell flöjtist
hos GöteborgsMusiken och hon har också varit dirigent i ett flertal blåsorkestrar, körer och ungdomssymfoniorkestrar.

Tina har ett stort intresse för all sorts musik och hennes favorittonsättare inkluderar
Thomas Adès, Eric Whitacre, Kaija Saariaho, Mark-Anthony Turnage, George Fenton, Jean Philippe Rameau, Alexandre Desplat, & Sting.

Den här tävlingen var den optimala utmaningen!!
Att få möjligheten att skicka in sin musik till Abbey Road Studios är hur ”coolt” som helst, och det faktum att artister som man har beundrat i många år kommer att läsa ens partitur och lyssna på demo’n, det var en oemotståndlig idé!!! Och när du inser att Eric Whitacres röst är på telefonsvararen och säger att de är ”head over heels in love with the music,”, då förändras allt!!
Tina Andersson